SPINNING VERSUS CASTING

Ne-am nascut cu lanseta de spinning si mulineta cu frana pe spate sau pe fata, in casa.
Nu ne-am pus problema existentei unui sistem alternative. Am invatat, ne-am specializat ne  vine foarte greu acum sa recunoastem ca exista sisteme alternative cel putin la fel de fiabile si prietenoase.
Marea intrebare pe care ne-o punem este: spinning sau casting?


Sunt cateva aspecte de analizat si anume: tehnic, financiar si din punct de vedere al fiabilitatii.

  • Financiar: o mulineta de cast (lowprofile) cu o durata de viata intre 3-5 ani costa in jur de 80-100 Euro, pe cand o mulineta de spinning cu o durata de viata asemanatoare costa 200-300 Euro.
  • Fiabilitate: recuperarea firului pe tambur la mulineta cu tambur fix, se face paralel cu axul central rezultand o forta de inconvoiere maxima deci o durata de viata minima. La mulineta de cast depanarea firului pe tambur se face perpendicular (ca la vinci sau scripete) deci efort minim- rezultat maxim

Din punct de vedere al fiabilitatii mulineta de cast este net superioara mulinetei de spinning.
Domenii de utilizare:

  • Pescuitul ultralight-light (0-10g): pentru un pescuit cu naluci de mici dimensiuni putem folosi cu mare success mulineta de spinning, fara a fi nevoiti sa facem o investitie foarte mare, deoarece uzura care apare asupra unei astfel de mulinete in urma utilizarii ei pentru aplicatiile ultralight-light este foarte mica sin u necesita ca in componenta mulinetei sa avem materiale foarte rezistente dar in acelasi timp si foarte costisitoare. Pe cealalta parte putem utiliza si mulineta de baitcasting pentru acelasi tip de pescuit insa tehnologia utilizata la realizarea unei astfel de mulinete, capabila sa lanseze greutati foarte mici, este foarte costisitoare si implicit investitia pe care va trebui sa o facem va fi simtitor mai mare.
    Concluzia pe care o putem trage in urma acestei analize este ca pentru aceasta plaja de greutati este mai indicata si mai accesibila clasica mulineta de spinning.
  • Pescuitul medium-heavy (10g+): in aceasta categorie, datele problemei se schimba radical. Nalucile utilizate in aceasta categorie au greutati mai mari, iar multe dintre ele intampina o rezistenta foarte mare la recuperare. Cea din urma caracteristica o putem gasi in special la nalucile reactive. Acestea datorita barbetelor sau paletelor rotative cu care sunt prevazute solicita mult mai intens angrenajele mulinetelor. Din aceasta cauza pentru ca mulineta folosita sa aiba o viata cat mai indelungata, este necesara utilizarea unor materiale si a unor tehnologii mai costisitoare. Desi putem intalni aceleasi materiale la ambele tipuri de mulinete, spinning si casting, cea din urma va avea intotdeauna un raport de superioritate in fata celei de spinning datorita principiului de functionare de tip “vinci”, fapt pentru care angrenajele mulinetei de casting sunt mult mai rezistente si mai fiabile decat ale celei de spin.

Ca si concluzie, putem retine ca ambele tipuri de mulinete pot fi utilizate pentru aceasta plaja de greutati, insa mulineta de cast va avea intotdeauna o viata mai lunga.
Concluzia generala pe care o putem trage este ca ambele tipuri de mulinete isi au locul lor
bine stabilit in ierarhia pescuitului, si ca se completeaza reciproc facandu-ne pescuitul mai facil, mai eficient.